Prosessen med å få blinkene til å gjenoppstå

I utgangspunktet skulle jeg oppsøke bolter langs leia i værene fra Steigen til Skrova, og male opp blinkene som er blitt borte. Boltene i de værene hvor det er havner, som Kabelvåg, Svolvær og Skrova, ble vedlikeholdt lengre fordi de lenge var i bruk under lofotfiske, som fortøyningsplass. Disse var lettere å finne, og noen få var faktisk malt av private i nyere tid.

Etter hvert ble jeg dratt mot de ytterste, fraflyttede værene som ikke har ei naturlig havn, som Engelvær, Valsvær og Løvøyvær. Men hvor leia går igjennom værene (som kan bestå av et utall små øyer og skjær). Den gamle leia gikk beskyttet av holmene gjennom været, og båtene kunne enten ankre opp her. Men også dra seg gjennom leia ved hjelp av tau og tørnringene, såkalt varping.

Det var alltid bolter på begge sider av leia. Finner man først en, vet man at neste befinner seg ca. 100 meter lengre fram. Og det samme på andre siden.

Da båtene ble motorisert og gikk for egen maskin fikk den gamle leia mindre betydning, og vedlikehold av blinkene opphørte. Derfor vises ikke disse blinkene lengre. Når tørnringen er funnet må man begynne å lete etter blinken. En kan finne små partikler avbek i bergstrukturen. Møysommelig gransking etter spor, og forsiktig markering med penseler starten på et puslespill, som til slutt ender opp som en sirkel. Da blir det lettere å finne partikler i midten, og til slutt gjenskape hele blinken slik den ble plassert av ringvesenet i sin tid for å vise hvor tørnringen sto. Jeg har brukt linoljemaling i reproduksjonen.

Blinken var i tillegg til å vise hvor tørnringen sto også et navigasjonsmerke som viste vei gjennom leia i været.

- Hugo Aasjord

På grunn av at oppmaling i værene ikke har vært gjort på over 100 år, er blinkene borte – de vises ikke. Men, man kan finne bittesmå partikler med dråper av bek i berget. Dermed kan man rekonstruere blinken presis slik den var for 150 år siden.

Det som er fascinerende med blinkene i Nordland, i motsetning til glatte svaberg på Sørlandet (perfekte sirkler), er at de er plassert i kupert terreng og bergsprekker, underlag som tilsynelatende er umulig å lage sirkler på. De som konstruerte disse, måtte ha en utviklet visuell intelligens da det ser håpløst ut mens du står og maler blinken. Men når du ser blinken på avstand så fremstår den som runde sirkler og er funksjonell etter hensikten.

Eksempel 1:
Sjåholmen i Skrova, det gamle fyret som ble revet i 1920. Eksempel på blink med gjennomtenkt funksjon som var helt forsvunnet. Da jeg malte opp denne stusset jeg over formen som en halvmåne, men da dette gamle bildet dukket opp bekreftet det plassering og form:

Eksempel 2:
Blink som vises fra alle nødvendige vinkler, innseiling til Skrova:

Eksempel 3:
Ålstadøya i Steigen:

Eksempel 4:
Leia gjennom Valsvær gjør en sving. Derfor var det to blinker på en bolt. Dette er det eneste eksemplet jeg har funnet, med to blinker på samme tørnring: